Συμβουλές προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων


Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις έφτασε. Ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης Περονικολής Ιωάννης (Υπεύθυνος Σπουδών των Μαθημάτων Γυμνασίου  – Λυκείου Περονικολής) με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, παραθέτει τις παρακάτω συμβουλές προς του υποψηφίους.

Πριν από τις εξετάσεις:

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να κατανοήσετε πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν μία επιπλέον εξέταση από τις ήδη πολυάριθμες που έχετε δώσει τόσα χρόνια στα θρανία. Επομένως δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείτε και μόνο με το άκουσμα της λέξης «Πανελλήνιες».
Καλό θα είναι να μην αναλώνεστε σε αρνητικές σκέψεις, όπως δεν θα πετύχω, δεν θα περάσω στην σχολή της επιλογής μου κ.α. Πρέπει να επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας και γενικά θετικός τρόπος σκέψης, όπως θα βάλω τα δυνατά μου, θα τα καταφέρω κ.α. έχοντας παράλληλα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πως ακόμα και αν δεν πετύχετε τον στόχο σας, το μέλλον σας δεν καθορίζεται μόνο από τις Πανελλήνιες, καθώς υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές και ευκαιρίες.
Μην ξενυχτάτε ποτέ το βράδυ πριν από τις εξετάσεις. Είναι προτιμότερο να κάνετε μία μικρή επανάληψη το επόμενο πρωί.
Το βράδυ πριν από τις εξετάσεις καλό θα είναι να αρκεστείτε σε ένα ελαφρύ γεύμα, ενώ την ημέρα των εξετάσεων το πρωινό σας να είναι δυναμωτικό, πλούσιο σε βιταμίνες (αποφεύγοντας όμως τροφές ή ροφήματα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει).
Κατά την διάρκεια της τρίωρης εξέτασης

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας:

Το ατομικό καρτελάκι με τα στοιχεία σας. (Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων)
Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό σας.
Τρία στυλό (χρώματος  μπλε ή μαύρο), 1 μολύβι, 1 γόμα, 1 ξύστρα και γεωμετρικά όργανα (στα μαθήματα που χρειάζονται).
Ένα ρολόι χειρός.
Ένα μικρό μπουκάλι με νερό.
Πρέπει να διαβάζετε με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα, έτσι ώστε να κατανοήσετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ζητούμενο του κάθε ερωτήματος.
Ξεκινάτε πάντα από τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή σε ερωτήσεις που φαίνονται πολύ εύκολες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κρύβουν παγίδες.
Αμέσως μετά την απάντηση κάθε ερωτήματος, διαβάστε ξανά την εκφώνηση καθώς και την απάντησή σας, έτσι ώστε να ελέγξετε ότι η απάντηση σας ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο ερώτημα, διορθώνοντας παράλληλα οποιαδήποτε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.
Πολλές φορές, λόγω του άγχους υπάρχει η περίπτωση να μην σας έρχεται η απάντηση κάποιου ερωτήματος. Εκείνη την στιγμή δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θυμηθείτε την απάντηση στην συνέχεια της εξέτασης.
Μην αγχωθείτε και μην πανικοβληθείτε σε περίπτωση που συναντήσετε κάποιο δύσκολο θέμα. Αξιοποιήστε τις δυνατότητές σας  στον μέγιστο δυνατό βαθμό στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας υπόψιν ότι τα κατά γενική ομολογία δύσκολα θέματα, ωθούν σε μείωση των βάσεων εισαγωγής των σχολών.
Θα γράφετε ότι γνωρίζετε, ακόμα και αν δεν είστε απολύτως σίγουροι, καθώς κάθε μόριο που συγκεντρώνετε από τις απαντήσεις σας είναι υπερπολύτιμο. Εννοείται πως πρώτα πρέπει να απαντήσετε τα θέματα που σας φαίνονται περισσότερο βατά και να αφήσετε τα δυσκολότερα θέματα για το τέλος.
Ακόμα και αν έχετε ολοκληρώσει τις απαντήσεις σας πριν το πέρας των 3 ωρών της εξέτασης, καλό θα είναι να εξαντλήσετε όλο τον χρόνο της εξέτασης, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας συνεχώς τις απαντήσεις σας. Με τον τρόπο αυτό θα νιώσετε περισσότερο σίγουροι για το γραπτό σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως πρόχειρο τις 2 τελευταίες σελίδες του τετραδίου απαντήσεων.
Μόλις τελειώσει η εξέταση, μην αναλωθείτε σε σκέψεις όπως:  θα μπορούσα να είχα απαντήσει διαφορετικά το ερώτημα αυτό ή πόσα μόρια θα έχω χάσει από το συγκεκριμένο ερώτημα κ.α. Σκεφτείτε πως γράψατε αυτά που ξέρατε και μπορούσατε και επικεντρωθείτε στο επόμενο μάθημα.
Μετά τις εξετάσεις

Συμπληρώνετε προσεκτικά  το μηχανογραφικό με την βοήθεια των γονέων και των καθηγητών σας.
Καλή επιτυχία και δύναμη σε όλους τους υποψηφίους!